Het trekpaard

Het levende erfgoed

Nederland kent een eeuwenoude traditie in de paardenfokkerij. Een hele economische sector draaide rond het trekpaard totdat de mechanisatie het trekpaard van de akkers en wegen verdrong.
De ontwikkeling van het Nederlandse trekpaard is gelijk aan die van het Belgische trekpaard. De fokkerij dateert van de 17de eeuw. Nadat de paarden als strijdros hadden gediend, werden ze nu ingezet voor de postkoetsen. De jaren rondom 1920 was het absolute hoogtepunt van de fokkerij. Het trekpaard werd gezien als het beste ras van de wereld.
Het is het samenspel tussen de werkende mens en het intelligente en bereidwillige paard geweest, dat ons trekpaard in ere heeft weten te houden.

Het ras

Het trekpaard is gekenmerkt door zijn sterk en grof geraamte en een krachtige spierontwikkeling. Gemiddeld weegt hij 900 kilo, heeft stevig beenwerk en grote hoeven met flinke beharing. Het hoofd is licht en alert, maar uit de ogen straalt het rustige, eerlijke en zachtmoedige karakter. De drie basiskleuren zijn zwart, bruin en vos. Verschillend van de meeste andere rassen hebben vele trekpaarden de onveranderlijke schimmelfactor. De afgeleide kleuren zijn bruinschimmel, blauwschimmel en vosschimmel. Heel uitzonderlijk zien we ook nog een appelschimmel. Het trekpaard behoort tot de Zeldzame Huisdierrassen van Nederland.

Het gebruik

Dit betekent niet dat door de komst van machines de liefde voor het paard is verdwenen. Men wilde de trouwe viervoeters niet missen en ging zoeken naar mogelijkheden om ze toch te kunnen blijven gebruiken. Die mogelijkheden bleken er te zijn.

Het trekpaard heeft tegenwoordig een beperkte rol in de land- en tuinbouw. In de bosbouw en bij de garnaalvissers is het echter nog steeds een onvervangbare hulp. Ook het gebruik van paardenmelk kent de laatste jaren zijn groei. Het trekpaard heeft vandaag de dag een nieuwe bestemming gevonden in de vrijetijdsbesteding: naast de klassieke hengstenkeuring en fokdagen, zien we een groeiende rol voor het trekpaard bij het mennen, het rijden onder zadel en trekwedstrijden.

Kortom het trekpaard is een imposante verschijning!